Mango- jak zacząć?

Gdybym miała opisać mango, to powiedziałabym, że jest ono żółtym,miękkim owocem z bardzo smacznym miąższem. Lecz tak wydawało by się zwykłe- jak jabłko! A takie nie jest 😉 Fajnie wygląda, cudnie pachnie i ma dużo witamin (np. A i E, które poprawią wygląd skóry i kondycje paczałek 😉) Cena niestety spora 😝 Dlaczego by więc nie zacząć go hodować?

 Rodzaje mango (każdy uprawiamy tak samo):

Mango lubi ciepło- w końcu to roślina egzotyczna 😉- wystawmy je więc na południowe okno, tam na pewno będzie mu dobrze 🙂 Lubi także mieć wilgotno (pamiętajcie jednak by podlewać z umiarem!)
By nasze nasze nasionko nam wykiełkowało, musimy wyjąć je z dojrzałego owocu! Inaczej nic z tego nie będzie. Tak wygląda nasionko mango🌱🌿:
Migdał, znajduje się w środku ochronnej skorupki. Niektórzy wyciągają "na siłę" by zaczęło szybciej rosnąć, ponieważ skorupka ogranicza wchłanianie wody i dopływ światła. Trzeba pamiętać by robić to delikatnie i nie uszkodzić naszego nasionka.🌱🌿Skorupkę (jeżeli nie wyjęliśmy z niej migdału) należy porządnie wymyć z resztek miąższu. Następnie zostawiamy w letniej wodzie (około 25°C)🌡 na noc.
Po tym czasie nasionko sadzimy w ziemi (najlepiej o odczynie obojętnym). Jak już wcześniej wspomniałam ważne jest by zachować wilgotność w doniczce. Mango powinno wykiełkować po około 3 tygodniach.
Tutaj moje 3,5 tygodniowe mango:

                                                                                     To tyle na dziś!Cześć!
                                                                                                  -Wiktoria


Komentarze

Popularne posty